Ga opgeruimd het nieuwe jaar in met de tips van VMF Administratiekantoor
De tijd tussen Kerst en Oud en Nieuw gebruikt u als ondernemer meestal om uit te rusten en te genieten van de tijd met familie en vrienden. Of juist om veel te werken omdat het voor uw onderneming juist de drukste periode van het jaar is. Wanneer u wat tijd over heeft kan deze tijd tevens gebruikt worden voor het wegwerken van achterstallige zaken, zoals de administratie. We geven u vijf praktische tips zodat u met uw onderneming fris het nieuwe jaar in kan.
Tip 1: Evalueer uw huidige financiële situatie
De administratie op orde brengen wordt lastig wanneer u niet precies weet wat uw huidige financiële situatie is. Hoe staat het ervoor met uw onderneming? Uw balans geeft een duidelijk inzicht in uw huidige situatie. Loop hiervoor de diverse balansposten door en onderneem actie waar nodig. Zijn er bijvoorbeeld vervallen facturen opgenomen in het debiteurensaldo? Vraag uw klanten om over te gaan op betaling, dit ruimt meteen op; voor u en uw klant.
Heeft u daarnaast een goed inzicht in uw schuldenpositie? Zijn er bijvoorbeeld nog werkzaamheden verricht door leveranciers in december waar u nog geen factuur van heeft ontvangen? Deze factuur ontvangt u dan in het nieuwe jaar, maar dient u wel mee te nemen in de schuldpositie tot en met 31 december. Denk ook aan de openstaande verlofdagen van uw medewerkers, de openstaande vakantiedagen dienen op correcte wijze te worden verwerkt in de balans.
Tip 2: Neem uw tijd voor analyses
Staat u voldoende stil bij de financiële en niet-financiële gebeurtenissen van het afgelopen jaar? Neem tijd voor het maken van analyses, zodat u kunt leren van het afgelopen jaar. De geleerde punten kunt u dan gelijk meenemen in het nieuwe jaar.
De volgende analyses zijn belangrijk om na te gaan:
– Omzet en marge: hebben er onverwachte schommelingen plaatsgevonden in de productsoorten en in de bekende seizoenspatronen? Zijn er productsoorten waar u het komende jaar meer op wilt gaan inspelen?
– Debiteurenanalyse: hoelang duurt het gemiddeld voordat uw klanten betalen?
– Voorraad: hoelang staat uw voorraad er al? Naar aanleiding van uw inventarisatie weet u tevens hoe de kwaliteit van uw voorraad is.
– Direct en indirect bestede uren: klopt uw tariefberekening nog met deze verhoudingen?
– Liquiditeitsoverzicht: wat heeft uw liquiditeit gedaan gedurende het jaar?
Tip 3: Besparen, besparen, besparen
Uw winst- en verliesrekening van het afgelopen jaar is inzichtelijk, loop door de kosten heen en wees kritisch bij het beoordelen. Zijn alle gemaakte kosten noodzakelijk? Zijn er terugkerende kosten die wellicht goedkoper kunnen of wellicht helemaal niet meer nodig zijn?
Tip 4: Bijwerken van uw administratie
Wanneer u met een online boekhoudingpakket werkt bent u hoogstwaarschijnlijk helemaal up-to-date met uw administratie. De in- en verkoopfacturen en mutaties worden direct ingelezen zodat u een actueel overzicht van uw balans en winst- en verliesrekening heeft. Uiteraard is het wel belangrijk om deze cijfers te controleren, zodat u ook de analyses uit de vorige tip kunt maken.
Wanneer u hulp heeft van een boekhouder is het belangrijk om zo volledig mogelijk alle documenten van de laatste maand aan te leveren. Op deze manier kunnen de laatste facturen en mutaties meteen worden verwerkt door uw boekhouder.
Tip 5: Controleer uw verzekeringen en pensioen
Uw verzekeringen en pensioen zijn niet de meest leuke zaken om uit te zoeken. Besteed hier echter wat tijd aan, zodat u weet dat alles goed is geregeld voor het komende jaar. Geven de verzekeringen nog de juiste dekking? Of bent u juist over verzekerd? Is uw pensioenplan nog steeds up to date?
Hulp nodig?
Heeft u hulp nodig bij het opruimen van uw administratie? De adviseurs van VMF Administratiekantoor helpen u graag een frisse financiële start te maken. Schroom niet contact met ons op te nemen.