Bijtelling: hoe zit dat ook alweer?

Als u een onderneming heeft en u bent veel onderweg is het handig om een auto op de zaak aan te schaffen. Toch? Bij een zakelijke auto betaalt u bijtelling. Om voor uzelf duidelijk te hebben of een auto op de zaak gunstig is in uw situatie is het belangrijk om uit te kunnen rekenen wat de kosten gaan zijn. Hoe doet u dat, en waar moet u allemaal aan denken? We zetten hier de laatste bijtellingsregels voor u op een rijtje.

bijtelling

Wanneer betaalt u bijtelling?

Naast de leasekosten (kosten van de auto zelf) betaalt u als gebruiker van de auto dus de zogenoemde bijtelling. Bijtelling komt om de hoek kijken als u een auto op de zaak, of operationeel, leaset waarmee u ook privé rijdt. Wel alleen, als u meer dan 500 kilometer per jaar voor privéredenen in uw zakelijke auto rijdt. De Belastingdienst ziet deze kilometers namelijk als een vorm van inkomen en daar moet u belasting over betalen. Deze belasting is de bijtelling.

 

Wat betekent dit voor uw financiële situatie?

Regels rondom bijtelling veranderen regelmatig en verschillen ook nog eens per auto. Mocht u een lage bijtelling willen kunt u daar rekening mee houden bij de aanschaf van de leaseauto. In 2022 gelden er twee percentages:

16% bijtelling

De 16% bijtelling geldt voor volledig elektrische auto’s. Dit bedrag is lager dan het doorgaande percentage door de verminderde uitstoot van de wagens. Wel is er sinds het begin van 2022 een wet van kracht die bepaalt dat de 16% bijtelling geldt voor een maximaal bedrag van €35.000. Over het bedrag wat daar nog bovenop komt betaalt u een bijtelling van 22%.

22% bijtelling

Voor alle andere voertuigen geldt een 22% bijtelling. Dit gaat ook op voor hybride wagens.

De bijtelling voor uw leaseauto kunt u als volgt berekenen: percentage bijtelling x cataloguswaarde – eigen bijdrage. Het antwoord op deze som is het bedrag van de bijtelling per jaar.

Een rittenregistratie

Als u niet meer dan 500 privékilometers per jaar met uw auto op de zaak rijdt, hoeft u geen bijtelling te betalen. Wel is het nodig om bij de Belastingdienst aan te tonen dat u onder het maximale aantal kilometers per jaar zit. U kunt dat doen middels een rittenregistratie. Een rittenregistratie is dus alleen nodig als u aan wilt tonen dat u geen bijtelling hoeft te betalen, of als u een kilometervergoeding wilt voor uw zakelijk gebruikte privéauto. Een rittenregistratie dient u jaarlijks in bij de Belastingdienst.

Is een zakelijke auto de beste keuze voor u?

Afhankelijk van de kosten kunt u berekenen of het voor u, en uw onderneming, gunstiger is om uw privéauto te gebruiken voor zakelijke kilometers of een auto op de zaken te leasen. Dit ligt aan de hoeveelheid kilometers die u rijdt voor elk doeleinde. Komt u er niet uit en heeft u vragen over wat het beste is voor uw situatie? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u verder met een persoonlijk advies.

Disclaimer: I.v.m. typefouten en eventuele wijzigingen in de wetgeving kan het zijn dat informatie in dit artikel niet correct is. U kunt altijd met ons contact opnemen als u vragen heeft over dit artikel.