Een fiets van de zaak: het komt steeds vaker voor
Een auto van de zaak kennen we wel, maar een fiets van de zaak is ook steeds meer in opkomst. Dit is niet alleen goed voor de gezondheid, het is ook nog eens een duurzame vervanger van de auto of het openbaar vervoer. Vast staat: in de basis moet de werkgever jaarlijks 7% van de consumentenadviesprijs, inclusief BTW, bij het belastbaar inkomen van de werknemer tellen. De fiets van de zaak mag zowel zakelijk als privé gebruikt worden, over dit voordeel betaalt de werkgever loonbelasting. Er zijn twee manieren om als werkgever een fiets van de zaak te regelen voor werknemers, die lichten we hieronder voor u uit.
1. De fiets als eigendom van de werkgever of leasemaatschappij
Hierbij heeft u twee opties: u als werkgever schaft de fiets aan of least de fiets. Koopt u als werkgever de fiets? Dan stelt u deze ter beschikking aan de werknemer. U als werkgever blijft de eigenaar van de fiets en u kunt de BTW op de aanschaf van de fiets, met een maximum van €130,-, aftrekken. Als u de fiets least, is dit vergelijkbaar met het leasen van een auto. U als werkgever betaalt een maandelijks leasebedrag. De werknemer moet hierbij wel 7% bijtelling betalen, ongeacht of hij of zij de fiets privé gebruikt. Onderhoudskosten zijn vaak voor de rekening van het leasebedrijf zelf.
U heeft drie opties voor het verwerken van de bijtelling bij de werknemer:
- De werknemer betaalt zelf de bijtelling;
- De werknemer betaalt een vaste eigen bijdrage die in mindering gebracht wordt op de maandelijkse bijtelling;
- De werkgever vergoedt de bijtelling onbelast.
2. De fiets als eigendom van de werknemer
Als werkgever kun je de fiets verstrekken of vergoeden. Als u deze verstrekt, is dit aantrekkelijk voor de werknemer omdat er geen bijtelling betaald hoeft te worden doordat de werknemer eigenaar van de fiets wordt. De fiets komt vervolgens volledig ten laste van de vrije ruimte van de werkkostenregeling. Vergoedt u de fiets? Dan lijkt dit in principe op het verstrekken van de fiets. Het verschil: de werknemer schaft in dit geval zelf de fiets aan en er wordt door u als werkgever een bepaald bedrag vergoed. Deze vergoeding komt volledig ten laste van de vrije ruimte.
Daarnaast is het nog mogelijk om een renteloze lening voor uw werknemer te regelen. Hierbij schaft de werknemer zelf de fiets aan dankzij een renteloze lening van de werkgever. Er zijn 3 opties wat betreft de terugbetaling van de lening:
- De lening wordt direct terugbetaald vanuit de kilometervergoeding die de werknemer ontvangt. Dit is maximaal €0,19 per kilometer woon-werkverkeer;
- Een maandelijkse vaste aflossing. Dit kan tevens ook in de vorm van een netto inhouding;
- De lening wordt in delen kwijtgescholden, dit bedrag komt voor de werkgever dan ten laste van de vrije ruimte.
Wat is de ideale regeling voor u?
Wilt u graag voor (één van) uw medewerkers een fiets van de zaak regelen, maar is dit nog helemaal nieuw voor u en bent u op zoek naar advies? VMF Administratiekantoor helpt u verder. Voor al uw fiscale en bedrijfseconomische vragen kunt u bij ons terecht. Daarnaast nemen we ook graag uw gehele financiële administratie uit handen zodat u hier niet meer naar om hoeft te kijken. Uw zaakjes op orde dankzij VMF Administratiekantoor? Neem dan gerust contact met ons op!