Ik werk thuis: mag ik dan kosten aftrekken?
De zomervakantie zit er weer op en het gros is weer hard aan het werk. Na het terugkomen van vakantie is het een geschikte tijd om te kijken of alles nog gaat naar behoren. Nu hybride werkvormen steeds gebruikelijker zijn, mits het mogelijk is bij het beroep, is de kans aanwezig dat u regelmatig thuis werkt. Nu is het gebruikelijk dat een medewerker een bepaald bedrag ontvangt van de werkgever om te investeren in een goede werkomgeving in huis. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om een thuiswerkvergoeding aan te vragen. Bent u (zelfstandig) ondernemer? Dan moet u dit helemaal zelf regelen. We weten als geen ander hoe belangrijk een fijne werkplek is voor de productiviteit. Daarom lichten we hier beknopt toe wanneer u welke kosten kunt aftrekken van uw inkomen.
Beschikt u over een zelfstandige werkruimte?
Voordat we het hebben over het aftrekken van kosten is het essentieel om te weten of u in aanmerking komt voor deze regeling. Alleen als u thuis een zelfstandige werkruimte heeft kunt u de kosten met uw inkomen verrekenen. Wanneer is een werkruimte dan zelfstandig? Een ruimte wordt als zelfstandig gezien als de uiterlijke verschijning een zelfstandig onderdeel van uw huis vormt. Controleer of uw werkruimte over de volgende aspecten beschikt:
– Een eigen ingang
– Sanitaire voorzieningen
– Een eigen energievoorziening
– De mogelijkheid om te verhuren aan derden
Als u kijkt naar bovenstaande voorwaarden, kunt u concluderen dat een slaap- of woonkamer geen zelfstandige werkruimte is. Beschikt u niet over een zelfstandige werkruimte? Dan heeft u nog steeds recht op de investeringsaftrek voor bedrijfsmiddelen.
Waar bent u kosten aan kwijt?
Om een fijne werkruimte te creëren is het essentieel om te investeren in de juiste meubels. Zorg voor een goede stoel, een bureau waaraan u prettig kan zitten en zo nodig een kast waarin u overzichtelijk werkzaamheden kunt opruimen. Ook is het niet onbelangrijk om een prettige sfeer in uw werkruimte te hebben. Is uw werkruimte zelfstandig? Dan mag u alle kosten van uw inrichting aftrekken. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om een deel van de huur te verrekenen. Wij vertellen u hier graag meer over in een vrijblijvend gesprek.
Daarnaast is het mogelijk om uw energiekosten af te trekken van uw inkomen. Als u regelmatig thuis werkt, verbruikt u namelijk energie die u niet zou verbruiken als u op kantoor zou werken. Daarom is het mogelijk om kosten af te trekken van de apparatuur die op uw ondernemingsbalans staan. Zo kunt u de kosten aftrekken van uw fiscale winst. Bereken dit op de volgende manier:
(A x B x C)/1000 = uitkomst. Uitkomst x Y = energiekosten per apparaat
A = Het aantal verbruikte Watt
B = Het aantal actieve uren
C = Het aantal dagen per jaar
Y = Het betaalde tarief per kilowattuur
Hulp nodig bij het verrekenen van uw kosten?
Heeft u nog niet duidelijk welke kosten u kunt verrekenen en hoeveel u kunt aftrekken van uw inkomen? VMF Administratiekantoor helpt u daar graag mee. Wij zorgen ervoor dat u precies weet wat u wel en niet kunt aftrekken zodat u niks mist en de situatie voor u zo voordelig mogelijk wordt. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Onze professionals bieden u bedrijfseconomisch advies, of nemen zelfs uw hele financiële administratie uit handen.